Parels Verbinding

Ondersteuning in de persoonlijke ontwikkeling voor volwassenen, jongeren en kinderen.

erken, herken, accepteer en waardeer wat er binnen in jezelf speelt door te ontdekken, ervaren en voelen

Wat is kindercoaching en voor wie is kindercoaching?

De definitie van kindercoaching is het kortdurend coachen en begeleiden van kinderen en hun opvoeder in voor hen moeilijke situaties betreffende de opvoeding. 
Ieder kind heeft periodes waarin het even niet zo lekker in zijn vel zit. Je zult het waarschijnlijk van jezelf ook wel herkennen. Je voelt je even rot, vertelt je probleem aan iemand, pakt jezelf weer bij elkaar en gaat daarna weer verder. Soms kan het heel lastig zijn om te verwoorden of aan iemand te vertellen waar je mee zit of het duurt wat langer voordat jij weer lekker in je vel zit. Denk je maar eens in hoe moeilijk het dan voor kinderen kan zijn om te vertellen wat er aan de hand is. De woordenschat van kinderen is niet te vergelijken met die van volwassenen, die is een stuk kleiner. Vaak vertellen kinderen d.m.v. hun emoties en/of gedrag dat er iets aan de hand is.
Als opvoeder merk je, voel je of weet je hoe jouw kind zich voel. Het liefste wil jij natuurlijk dat jouw kind zich gelukkig voelt. Soms zit het even tegen. Jij ziet dat je kind zich anders gedraagt als normaal. Het heeft niks te maken met een leeftijds- of ontwikkelingsfase. Als jouw kind niet lekker in zijn vel zit, wil je daar uiteraard iets aan doen. Parels Verbinding begeleidt kinderen en jongeren tussen de 4 en 18 jaar die met name lasten ervaren op sociaal-emotioneel gebied. Wij bieden opvoeders, kinderen en jongeren hulp bij de volgende situaties:

Hoogsensitiviteit of hooggevoeligheid (beide hetzelfde, alleen andere benaming)
Jij weet je dat jouw kind hoogsensitief is, je hebt een sterk vermoeden of je twijfelt of je kind hoogsensitief is. Jij wilt dat jouw kind (en jij) leren omgaan met de hoogsensitiviteit. Lees hier meer over hoogsensitiviteit
Teveel aan prikkels
Jouw kind lijkt moeite te hebben met het verwerken van alle prikkels die tot je kind komen gedurende de dag. Je hebt al het één en ander geprobeerd, maar het lijkt weinig tot niks te helpen. Jij wilt dat jouw kind de rust en ontspanning krijgt die het nodig heeft.

Stress
Het kan zijn dat jouw kind nu eenmaal snel gestresst is. Bijvoorbeeld bij toetsen, examens of nieuwe dingen. Of er is in korte tijd veel of iets ingrijpends gebeurt waardoor er nu snel stress is. De stress is er en die mag er ook zijn, maar jouw kind kan wel leren hoe om om te gaan met de stress.
Teruggetrokken gedrag
Wanneer iets teveel is, wanneer een kind overprikkeld raakt of wanneer die het gevoel heeft dat die er niet mag zijn kan het zijn dat kinderen zich terug trekken. Dit gedraag komt ook voor bij hooggevoelige kinderen. Ze trekken zich terug uit een situatie die op dat moment teveel is. Het is een manier om zichzelf te beschermen. Jouw kind kan ook op een gezonde, constructieve manier leren hoe om te gaan met gevoelens, prikkels en zichzelf.
Snel huilen / snel overstuur
Er kan van alles schuil gaan achter snel huilen of snel overstuur raken. Het gaat erom dat wat jouw kind voelt serieus wordt genomen. We vinden vaak dat huilen gelijk staat aan zwakte. Het is een collectieve overtuiging van de mensheid. Maar niets is minder waar. Huilen hoort net als ademen bij het leven. Leer samen met jouw kind hoe jullie hier mee om kunnen gaan.
Eenzaam of anders voelen
Jouw kind voelt zich anders als anderen. Of jij ziet zelf dat jouw kind anders is als anderen. Hierdoor voelt die zich vaak eenzaam of alleen. Jouw kind heeft wel vrienden en/of vriendinnen, maar toch voelt die zich ook daarbij anders. Het is fijn voor jouw kind (en wellicht ook voor jou) fijn om hier met iemand over te kunnen praten die het begrijpt. Iemand die verder van jouw kind afstaat als jijzelf. Parels Verbinding biedt dat.

Laag zelfbeeld / Verminderd zelfvertrouwen
Zeg jij zelf of zeggen anderen weleens tegen jouw kind dat het vaker voor zichzelf moet opkomen? Dat het niet te lief moet zijn voor anderen? Dat het wat assertiever moet zijn? Dat het zich niet zoveel moet aantrekken van anderen? Dat het niet alleen aan anderen moet denken, maar ook aan zichzelf? Het is allemaal liefdevol en goedbedoeld, maar het kan een kind verminderd zelfvertrouwen geven. Wellicht vraagt jouw kind zich af hoe het dat allemaal moet doen of wil het dat zelf ook wel alleen durft het niet. 
Hoe dan ook. Jij wilt dat jouw kind meer zelfvertrouwen krijgt en misschien heeft jouw kind je verteld dat het graag meer zelfvertrouwen wilt.
Moeite met eigen grenzen aangeven / moeite met nee zeggen
Soms weten we niet waar onze eigen grens ligt. Zeker wanneer je aardig gevonden wilt worden of wanneer jij je aanpast aan je omgeving kun je voorbij je eigen grenzen gaan zonder dat je het zelf door hebt. Vaak willen kinderen ook ergens bij horen, waardoor ze geen nee zeggen. Je kunt pas nee zeggen als je weet waar je eigen grens ligt. 
Pesten
Ik heb het hier zowel over kinderen die gepest worden als kinderen die zelf pesten. Gepest worden kan je voor je leven tekenen. Het is belangrijk dat kinderen die gepest worden gehoord worden in dat wat zij voelen. Kinderen die zelf pesten doen dit vaak niet zonder reden. Die reden is niet altijd aan de oppervlakte duidelijk. Er zijn genoeg kinderen die pesten, die eigenlijk niet willen pesten.
Verdriet
Verdriet kan om allerlei redenen ontstaan. Soms is dit verdriet heel duidelijk en helder. Soms is dit verdriet minder helder, maar des al niet te min is het verdriet er wel.
Verdriet is natuurlijk een normale reactie en soms zal een kind kunnen vertellen waarom het verdrietig is. Wanneer het verdriet langer duurt, niet duidelijk aanwijsbaar is of het verdriet wel voelbaar is maar niet geuit wordt, kan het prettig zijn voor jouw kind om met een kindercoach aan de slag te gaan om hier mee te leren omgaan.
Angsten
Er zijn allerlei soorten angsten, zoals faalangst of sociale angst. Het ontstaan van angsten kan soms verder teruggaan als je zelf weet. Bepaalde angsten kunnen van generatie op generatie overgedragen worden. Sommige angsten zijn ontstaan in vorige levens en ervaar je als last in dit leven. Als kindercoach kunnen wij helpen met angsten.
Overlijden (van zowel personen als ook huisdieren)
Het verlies van een dierbare kan voor kinderen een grote impact hebben. Rouwen hoort daar uiteraard bij. Soms is het fijn om hier met iemand over te kunnen praten of om je gevoelens te kunnen uiten bij iemand die de dierbare niet kent.

Scheiding
Scheiding van ouders doet altijd iets met kinderen. Soms is dit duidelijk te zien, maar soms ook niet. Het is belangrijk dat kinderen hun gevoelens kunnen uiten en gehoord worden in wat zij willen vertellen. Soms is dit bij de opvoeders voor het kind moeilijk, omdat het kind het verdriet van ouders ziet en ze die niet lastig wil vallen.
Gevoel van opvoeder dat er “iets” aan de hand is.
Soms is er als opvoeder niet iets aanwijsbaars aan de hand. Je hebt wel het gevoel dat er “iets” aan de hand is, alleen is het moeilijk om erachter te komen wat dit iets is of hoe je er verandering in kunt brengen. Een kindercoach kan naar boven halen.
Het staat niet in het rijtje
Mogelijk vermoed je dat een kindercoach kan helpen voor jouw kind. Dat waar jij en/of jouw kind mee zitten komt niet in bovenstaand rijtje voor. Het bovenstaande rijtje is een richtlijn, maar wij staan open voor alles wat op ons pad komt. Neem (zonder verdere verplichtingen) contact met ons op en dan kijken we samen of en wat wij voor jullie kunnen betekenen. 
Praktijkvoorbeeld
Mikel is een zesjarige jongen die het gedrag van zijn broer overneemt. Zijn broer heeft ADHD, PDD-NOS en moeite met emotieregulatie. Mikel is op school een voorbeeldige leerling. Thuis slaat, scheldt en schreeuwt hij. Ik heb vier sessie met hem nodig gehad. In de derde sessie zijn we aan het kleien en praten. Hij kijkt mij aan en zegt: “Ik wil niet slaan, maar mijn lichaam wel.” Als hij nu merkt dat zijn lichaam wilt slaan loopt hij naar de boksbal om zijn emotie (boosheid) uit zijn lichaam te slaan. Daarna kan zijn moeder rustig met hem praten over waarom hij boos is. 

Dit is niet Mikel. (Mikel is een gefingeerde naam)
Wat ik hier het mooie aan vind is dat Mikel nog heel erg in verbinding is met zijn lichaam. (Iets waar we in de westerse wereld, zeker als volwassenen, vaak ver van zijn verwijderd en wat wij bij Parels Verbinding mensen leren: weer voelen in hun lichaam.)
Mikel voelt in zijn lichaam hoe hij zich voelt, boos. Op het moment dat hij de mogelijkheid krijgt om zijn boosheid met zijn lichaam te uiten door tegen de boksbal te slaan, wordt zijn lichaam rustig en daardoor wordt hij zelf ook weer rustig. Zijn moeder kan nu met hem praten over zijn boosheid. Het is weer gezellig in huis en de onderlinge verbinding tussen Mikel en zijn moeder is verbeterd. 

Waarom kiezen voor kindercoaching bij Parels Verbinding?

Wij vinden het belangrijk dat kinderen (weer) hun kracht vinden. Met hun kracht, bedoelen wij dat zij mogen zijn wie zij zijn.
Wij kunnen hun dat bieden, omdat wij weten hoe het is om ver van jezelf verwijderd te zijn, maar ook hoe het is om jezelf steeds meer terug te vinden.
Wij schenken kinderen liefde in de breedste zin van het woord. Liefde geven door hun aandacht te geven. Dit doen wij alleen al door er voor hun te zijn. Wij luisteren naar ze en horen wat ze echt zeggen. Wij geven ze het gevoel dat ze er mogen zijn. Wij geven hun de ruimte die ze nodig hebben. Wij zien de wereld door hun ogen en gaan vanuit daar met hun bezig, zodat zij zelf ontdekken waar ze mee zitten en hoe ze dat kunnen oplossen. Wij maken dat diepere contact met ze, zodat uiteindelijk de situatie en de onderlinge band tussen jou en jouw kind verbeteren.
Daarnaast is kindercoaching fijn, omdat het kortstondig is. Kindercoaching is geen therapie. Er worden bij kindercoaching dan ook geen diagnoses gesteld. (Wanneer wij denken dat therapie wel nodig is, verwijzen wij jullie door.) Jij wilt het allerbeste voor je kind.  Jij wilt dat jouw kind gelukkig is. Je weet alleen even niet wat er nu nodig is om dat situatie zoals die op het moment is te verbeteren. Merel heeft ooit een lezing gegeven over hooggevoeligheid. Er waren daar ouder die graag een handleiding wilde over hoe ze met hun kind moesten omgaan. Zij heeft toen verteld dat ieder kind anders is. Er is geen vaste handleiding voor hoe je met je kind om moet gaan. Ik weet zeker dat het altijd goed is wanneer je handelt vanuit liefde voor je kind en wanneer je vertrouwd op je gevoel en op je intuïtie. Wanneer jij nu voelt of wanneer jouw intuïtie jou verteld dat kindercoaching mogelijk wel wat is voor jouw kind, durf hier dan op te vertrouwen en durf die hulp te vragen en/of te accepteren.

Hoe ziet het coachingstraject eruit?

1. Aanmelden
2. Kennismakingsgesprek (zonder jouw kind)
3. De sessies
4. Evaluatiegesprek
5. Nazorg
1. Aanmelden
Mogelijk heb je nog vragen of twijfels die mag je ons altijd voorleggen (zonder verdere verplichtingen). Jij besluit na de informatie op de site of na de extra informatie dat je jouw kind wilt aanmelden voor kindercoaching bij Parels Verbinding.
Dit kan door te mailen, bellen, appen, contactformulier in te vullen of een facebookberichtje te sturen. Wij nemen vervolgens contact met jou op om een afspraak in te plannen. 
2. Het kennismakingsgesprek (zonder kind)
Het kennismakingsgesprek is gratis. Merel (zij geeft de kindercoaching) zal vragen stellen om een duidelijk beeld te krijgen van de situatie en de hulpvraag. Jij mag uiteraard ook alle vragen stellen die jij hebt.
Na uiterlijk een week zal Merel jouw een kort verslag sturen waarin de situatie en hulpvraag worden benoemd. Merel neemt contact op of jullie al dan niet samen verder gaan met het coachingstraject.
(Indien gewenst kan het kennismakingsgesprek ook plaatsvinden via videobellen)
3. De sessies
In des sessies gaat jouw kind ervaren wat er op dit moment aan de hand is en hoe dat veranderd kan worden. Wat heeft jouw kind nodig, zodat de situatie positief veranderd? Er wordt gekeken naar de individuele behoeften en wensen van jouw kind. Er wordt uit gegaan van de positieve eigenschappen, kwaliteiten en talenten van jouw kind. Samen met jouw kind wordt de huidige situatie bekeken en besproken. Door vertrouwen te geven ontdekt en ervaart jouw kind zelf hoe hoe de huidige situatie veranderd kan worden. Bij Parels Verbinding geloven wij dat ieder kind bewust of onbewust zelf het antwoord heeft. Tijdens de coaching gaan wij daar dan ook vanuit en wordt het antwoord door uw eigen kind gegeven. Het praktijkvoorbeeld geeft een duidelijke weergave van hoe dat eruit ziet.
Duur van het coachingstraject.
Je kunt ervan uitgaan dat er gemiddeld genomen 5 sessie + één kennismakingsgesprek en één evaluatiegesprek nodig zijn. Mogelijk dat voor jouw kind geldt dat er meer of minder sessies nodig zijn. Of er nu vijf of meer sessies nodig zijn er is dan altijd een evaluatiegesprek. Wanneer er minder evaluaties nodig zijn dan is er na de laatste sessie met uw kind ook altijd een eindevaluatiegesprek.
Duur van de sessies
Dit is afhankelijk meerdere factoren, zoals de leeftijd van jouw kind, de concentratie, spanningsboog en de situatie. Ga van het volgende uit:
Kinderen van 4 t/m 12 jaar: circa 30 tot 45 minuten
Jongeren van 13 t/m `18 jaar: circa 30 tot 60 minuten.
Met of zonder ouders naar de sessie?
Of opvoeders al dan niet aanwezig zijn bij de sessies hangt af van wat er onderling wordt beslist. Waar heeft het kind baat bij? Vraag wat de voorkeur is van jouw kind. En wanneer de kindercoach het noodzakelijk acht dat opvoeders erbij zijn, zal dit worden medegedeeld. Uiteraard geldt dat gezaghebbende hierin altijd de uiteindelijke beslissing hebben. 
De sessies worden gegeven door Merel
Haar kracht ligt in haar hart, in haar gevoel, in haar inlevingsvermogen (bij kinderen) en in haar oog voor detail. Zij hoort wat jouw kind niet hardop zegt, maar tussen de regels door wel verteld. Merel heeft een sterk invoelend vermogen, waardoor zij zich zeer goed kan verplaatsen in jouw kind en waarmee zij snel tot de kern van de hulpvraag komt. Zij coacht vanuit het nu en maakt hierbij gebruik van haar innerlijke wijsheid, ziel, geest, lichaam en verschillende methodieken en werkzijn. Zij bepaald in het moment zelf wat er nodig is om samen met jouw kind verder te komen. Dit kan zijn dat ze naar buiten gaan, dat ze gaan kleien, verven, tekenen of schrijven. Het kan ook zijn dat ze alleen maar praten, dat ze knuffels gebruikt of dat ze meditatie, reiki of een energetische behandeling inzet. Dat laatste uiteraard alleen met toestemming van opvoeders. Merel put uit haar eindeloze mogelijkheden die zij in kan zetten tijdens de coaching. Het is maar net waar het moment (het nu) en jouw kind om vragen.
4. Het evaluatiegesprek
Het evaluatiegesprek kan het eindgesprek zijn of het is een tussentijds gesprek. Bij de evaluatie wordt gekeken of de hulpvraag is opgelost, hoe de coaching wordt ervaren en dat wat ter sprake komt. De evaluatie kan zowel met als zonder kinderen worden gevoerd. Net wat de voorkeur heeft.
5. Nazorg
Na ongeveer een maand neemt Merel contact met jullie op om te vragen hoe de situatie nu is en hoe het nu met jullie gaat. Zelf mag je natuurlijk ook altijd contact opnemen!

Wij zijn er met alle liefde graag voor jullie ♥