De beweging van de ziel

Mijn eerste kennismaking met opstellingen

Het is mei 2017 en mijn psycholoog zegt tegen mij (Merel): “Heb je weleens gehoord van familieopstellingen? Misschien is dat wel iets voor jou?” Ik had er weleens eerder van gehoord, maar ik heb nooit het idee gehad dat dit iets voor mij kan zijn. Zij zegt dit tegen mij en ik voel direct dat dit mij gaat helpen. Ik heb geen flauw idee hoe het mij zal helpen en ik moet het even laten bezinken, maar ik weet ook direct dat ik wel een opstelling ga doen. In juni 2017 ga ik voor de eerste keer ooit zelf een opstelling doen. Ik vind het prachtig en magisch wat ik ervaar en ik denk: ooit ga ik zelf opstellingen geven.

Opstellingen gaan uit van “de beweging van de ziel.”
Mijn psycholoog vertelt mij dat je familieopstellingen echt zelf moet ervaren als je wilt weten hoe het werkt. Een uitleg over familieopstellingen is iets heel anders als een familieopstelling zelf ervaren. Inmiddels heb ik zelf heel veel opstellingen gedaan en kan ik dit beamen. Familieopstellingen uitleggen gebeurt vanuit het hoofd, terwijl een familieopstelling op zielsniveau zit.
Opstellingen gaan uit van “de beweging van de ziel.” De beweging van de ziel heeft een duidelijke ontwikkeling: via lichamelijk gewaarzijn ontwikkeld het zich tot geestelijk bewustzijn. Lichaam, ziel en geest zijn op deze manier met elkaar verbonden. Je ziel heeft geen uitleg nodig, die weet, die ziet, die voelt, die hoort dat het klopt wat er gebeurt. Dit word je gewaar in je lichaam en dat vertaalt zich naar je geest.

Uitleg over opstellingen

Opstellingen
Een familieopstelling kun je ook een systeemopstelling noemen. Er wordt vanuit gegaan dat jouw familie een systeem is, net als dat jij een systeem bent, maar ook je vriendengroep of je collega’s zijn een systeem. Elk systeem heeft zijn eigen patronen en alles in het systeem heeft ook zijn eigen plek en zijn eigen rol. Vaak gebeurt het in een familiesysteem dat iemand niet op zijn eigen plek staat of dat iemand een andere rol aanneemt waardoor de energie van het systeem niet meer vrijuit kan stromen. Je kunt dit vergelijken met een auto. Wanneer je een lekke band hebt, kun je nog wel enigszins doorrijden, maar het is slecht voor de auto en het kost je veel meer moeite om te rijden. Hoe langer je door blijft rijden met een lekke band, hoe slechter voor je hele auto. Als de band geplakt is, kun je weer lekker vrijuit rijden.

Een opstelling helpt jou om te zien waar het systeem is vastgelopen. Je gaat tijdens de opstelling dit stuk aankijken. Je wordt gewaar in jouw lichaam wat het met jou doet en je hoort van representanten wat het met andere personen of dingen in jouw systeem doet. Representanten voelen en volgen de beweging die zij kunnen maken. Zij voelen wat er op een dieper niveau gaande is bij de personen of dingen die zij representeren en beschikken hierdoor over heldere, zuivere informatie. Dit gebeurt allemaal op zielsniveau.

Hierdoor kun je gaan verwerken. Je krijgt hierdoor inzicht in het gedrag en de patronen van jezelf en/of die van je familie en voorouders. Het resultaat van het aankijken, doorvoelen en verwerken van dit stuk is dat er weer ruimte ontstaat, waardoor de energie weer vrij door het systeem kan stromen en jij weer een stap kunt zetten in jouw proces.

Een opstelling bijwonen

Een opstelling bijwonen als inbrenger, representant of toeschouwer?

Je kunt bij een opstelling een inbrenger, een representant of toeschouwer zijn. Als inbrenger gaat de opstelling over jouw systeem en breng jij een probleem in. Als representant representeer je iets of iemand uit het systeem. Als toeschouwer zit je langs de kant en kijk je toe.

Wij maken allemaal van alles mee in ons leven. Sommige van die ervaringen verwerken we zelf, maar er zijn ook ervaringen die wat meer aandacht vragen. Zijn er thema’s in jouw leven die keer op keer terugkomen? Heb je iets meegemaakt en kom je er zelf even niet meer uit? Heb jij het gevoel dat je vastloopt in het leven, in je werk of in je relatie? Of zit je met onbeantwoorde vragen waar je al pratend geen antwoord op krijgt? Het kan jou dan helpen om als inbrenger deel te nemen, zodat je tot de kern van het probleem komt.

Een familieopstelling leert je om je gewaar te worden in je lichaam. Wat is er aanwezig in mijn lichaam, welke signalen voel ik en wat “hoor” ik? Hoe meer jij je afstemt op jouw lichaam, hoe subtieler je gewaarzijn (de waarnemingen) wordt. Door geregeld een opstelling te representeren kun je de mate van jouw gewaarzijn trainen. Iedereen kan representeren. Door oefening ga je ook het onderscheid in energie voelen: dit hoort bij mij, dit hoort bij een ander.

Zowel als inbrenger, respresentant en toeschouwer wordt er iets gekanteld of in beweging gezet in je eigen proces.

 Opstellingen nodigen je uit om te voelen, om je open te stellen en om te luisteren naar je innerlijke wijsheid. Je zal met je hoofd niet alles snappen, maar het is wel voelbaar tot in jouw ziel en de ziel van het systeem.

Praktische informatie

🌟 Aanmelden
Meld je aan via onderstaand formulier
🗓 Datum
Ga naar onze facebookpagina of onze agenda voor actuele data.
🕢 Tijd
Een opstellingsdag is van 10.00 tot 15.30 uur. Vanaf 10.00 uur ontvangen je met een kopje thee/koffie en wat lekkers, zodat je eerst even kunt acclimatiseren. Om 10.15 beginnen we. 
📍 Locatie en bereikbaarheid
De Vuurvlieg
Tweede Oude Heselaan 179A
6542 VE Nijmegen
Zoek locatie op google.
Het is 5 a 10 minuten lopen van het station. De bus stopt voor de deur. Je kunt gratis parkeren in de buurt.
💸 Wat is de investering?
Een opstellingsdag is 55 euro. Heb jij een minimuminkomen of lager en wil je graag meedoen met deze dag? Neem contact met ons op en dan kijken we samen wat financieel voor jou mogelijk is.
 Is een familieopstelling iets voor mij?
Onze familieopstellingen zijn geschikt voor iedereen vanaf 18 jaar. Het maakt niet uit of je veel, weinig of geen ervaring hebt met opstellingen. Iedereen kan meedoen als inbrenger, representant of toeschouwer. Heb je vragen? Of twijfel je of een opstelling bij jouw situatie past? Neem gerust contact met ons op.
💥 Zelf meenemen
Dikke sokken of sloffen voor in de zaal.
Een goede, uitgebreide lunch. De ervaring leert dat er veel wordt gegeten tijdens deze dag.
Koffie/thee/water en lekkers is inbegrepen.
Aantal deelnemers en opstellingen
Het aantal is minimaal 6 en maximaal 8 deelnemers. Er is plek voor circa 2 a 3 opstellingen per dag. Het kan zijn dat er meerdere mensen deze dag iets willen inbrengen. Wij geloven erin dat alles gaat zoals het de bedoeling is en laten het lot bepalen wie er een opstelling inbrengt.

``Kom in verbinding met je familiesysteem en laat de energie weer stromen.``

Meld je nu aan en ontdek de pracht van familieopstellingen

Onze algemene voorwaarden en het privacybeleid lees je via: https://parelsverbinding.nl/algemenevoorwaarden/ en https://parelsverbinding.nl/privacybeleid/